„Залогът е голям, страната ни се намира по средата на два важни процеса”, обясни Цветанка Андреева

„Свидетели сме на класически политически преговори между коалиционни партньори”. Това заяви политологът Цветанка Андреева в „Интервюто в Новините на NOVA”. Думите ѝ са по повод спора за поста на външен министър след ротацията на двамата премиери Николай Денков и Мария Габриел следващия месец.

„Постът на външния министър е важен за България. Залогът е голям, защото страната ни се намира по средата на два важни процеса – приемането ни в Шенген и в еврозоната”, обясни политологът. „Струва ми се, че тази моментна криза ще бъде преодоляна и тези преговори ще приключат със споразумение. Сега не е необходима поредната политическа криза”, смята тя.

Спор за постове преди ротацията: Денков или Габриел ще оглави МВнР?

Андреева изтъкна, че Денков е включил спокойния тон в политическото говорене, но на него повече му подхожда образователният сектор. „В момента, в който се сблъскат персонално и лично Габриел и Денков, рискът за тази власт ще е налице. Ако се оспорва и постът на финансовия министър Асен Василев, това правителство би било в риск”, каза политологът.  

Мнението ѝ е, че Мария Габриел е по-подходяща да бъде дипломат номер едно на България. „Тя е поела вече ангажименти. За външния свят какъв знак бихме дали, ако сменим външния министър”, попита Андреева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.