Многократното разпространение на класифицирана информация предизвика реакциите на висши служители на американското разузнаване

Погледите на защитниците на свободната преса и служителите на американското разузнаване са насочени към Лондон, където Върховният съд трябва да се произнесе за съдбата на Джулиан Асандж. Вашингтон иска той да бъде екстрадиран, за да се изправи срещу 18 обвинения, свързани с хакване и кражба на секретни материали. Но има опасения и въпроси какво ще означава за шпионските агенции и медиите, ако Асандж най-накрая бъде изправен пред съда в Съединените щати. Това разказва кореспондентът на Voice of America (VOA) Джеф Селдин в своя репортаж от Вашингтон.

Джулиан Асандж опитва да спре екстрадицията си в САЩ

"Той е човек, който вдъхновява", казват някои негови последователи. Но как хората виждат Джулиан Асандж и работата на неговия уебсайт за подаване на сигнали, наречен WikiLeaks, зависи от това къде се намират. „Последиците върху свободата на печата наистина зависят от това как категоризираме самия Джулиан Асандж. Журналист ли е? Някакъв дисидент ли е? Активист ли е? Хакер ли е?“, казва Рой Гътърман, директор на Центъра за свободно слово в университета в Сиракюз, САЩ.

„Няма значение дали мислите, че Джулиан Асандж е журналист. Важното е, че той е обвинен и прокуратурата по същество твърди, че той е участвал в редовни дейности по събиране на секретни материали”, казва Тревър Тим от Фондация за свобода на печата.  

В света на роботите: От образи от научната фантастика до помощници на хората (ВИДЕО)

„Ако той бъде признат за виновен и съдебното преследване бъде прекратено, това означава, че всички тези неща, които журналистите правят през цялата си кариера, ще бъдат криминализирани“, смята той.

Но многократното разпространение на класифицирана информация предизвика реакциите на висши служители на американското разузнаване, предава VOA.

„Време е да накажем WikiLeaks за това, което всъщност е, недържавна враждебна разузнавателна служба, често подстрекавана от държави като Русия“, казва Майк Помпео, директор на ЦРУ в администрацията на Тръмп.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America