Той ще търпи присъдата си в затвора в Пловдив

От Узбекистан през Мюнхен до София - под конвой българските власти върнаха двойния убиец от „Соло” Илиян Тодоров. На борда на самолета 38-годишният мъж беше придружен от служители на „Съдебна охрана”.

През 2013 година Тодоров получи доживотен затвор от Върховния съд в София. Преди това на първа инстанция беше оправдан и се предполага, че още тогава е избягал в чужбина, за да се укрие.

ВКС го призна за виновен за убийството на двама млади мъже, които наръгал смъртоносно с нож в гърба пред дискотека „Соло”, а трети - ранил. Бащата на Кирил Въжаров - единият от убитите, казва, че най-после е получил възмездие.

След 12 години в неизвестност: Задържаха в Узбекистан осъдения за убийството пред дискотека „Соло”

„Болката си остава завинаги. По-важното е неговото наказание да бъде излежано. Но защо се стигна дотук и дали някога ще бъде потърсена отговорност на хората, които допуснаха да се чака 11 години. Може би моралното удовлетворение ще бъде не толкова само за нас, колкото и за тези хора, които през всички тези години бяха съпричастни с нас”, заяви Михаил Въжаров.

Тодоров беше задържан преди година на летището в Ташкент. Искал е да замине за Истанбул с фалшив паспорт. От ексклузивни снимки, с които NOVA разполага, се вижда, че преди да бъде арестуван, Тодоров е променил външния си вид. Бил е с много по-дълга коса от снимката, с която Интерпол го издирва. Пуснал си е и брада.

Пред NOVA от българската прокуратура обясняват, че процесът по връщането на Тодоров е приключил само за три месеца. В Ташкент той беше осъден за фалшив паспорт, но президентът на Узбекистан го помилва, за да може по-бързо да бъде върнат у нас.

„Декември 2023 г. получихме информация, че той е амнистиран и незабавно след това е задържан по искането на българската страна за екстрадиция. За много кратък период от три месеца мъжът е предаден на българските власти. Даже е и по-бързо, отколкото европейските заповеди за арест”, посочи заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Къде се е крил досега информацията е оскъдна. „Категорична информация къде е пребивавал в този 10-годишен период от 2013 до 2023 г. няма, но от присъдата, която е получил в Ташкент, се установява, че се е сдобил с този неистински официален документ за самоличност от Република Северен Кипър”, допълни Кръстев.

Тодоров ще търпи присъдата си в затвора в Пловдив. „Надеждата умира последна. Знаех, че много хора работят по този случай и вярвах искрено, че ще се стигне до този край. Илиян Тодоров е убиец и да си излежи доживотната присъда. В крайна сметка, няма да си живее някъде на свобода, а ще си бъде там, където му се полага – в затвора”, добави Михаил Въжаров.

Още за закъснялото правосъдие гледайте тази неделя в предаването "На фокус с Лора Крумова". Гост ще бъде бащата на убития Кирил Въжаров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase