"Определено е имало подценяване на ситуацията и мерките за сигурност са под всякаква критика", подчертава Цветлин Йовчев

„Има едно абсолютно недооценяване, игнориране и дори подигравателно отношение по отношение на сигнала за готвена терористична атака, подаден от САЩ. А според това, което излиза по медиите – сигналът е бил доста конкретен. В него се посочва, че вероятно нападението ще е свързано с концерт. Това е доста добра насока, за да планираш и да проведеш съответните мероприятия и да не допуснеш този атентат”. Това заяви в студиото на „Събуди се” бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, коментирайки кървавата атака в Москва.  

По думите му от малкото кадри, показани от момента на стрелбата "се виждат доста слабости в сигурността". "Не може на едно такова място, на което се събират над 6000 души - да нямаш елементарни мерки за сигурност. Оказа се, че на място дори не е имало полицейски патрули", посочи той. И допълни: "Определено е имало подценяване на ситуацията и мерките за сигурност са под всякаква критика". 

Расте броят на жертвите след терористичното нападение в Русия (ОБЗОР)

Той обясни, че всяко едно обществено место, където се събират големи групи от хора, би трябвало да има план за противодействие на терористични атаки. "И тези планове трябва да са част от общия план на града и от националния план. Това го има и в България, и във всяка една страна, която при съвременните условия се е сблъсквала с такива заплахи, независимо дали са провеждани пряко терористични атаки или не. И в този план би трябвало да бъдат разгледани всички сценарии на подобно нападение", подчерта Йовчев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase