Коментират Евелина Славкова, Евгений Кънев и Росен Стоянов

Отиваме на избори или може да се очаква и някакво ново развитие на ситуацията в следващите часове? Темата коментираха социологът Евелина Славкова, икономистът Евгений Кънчев и политологът Росен Стоянов в ефира на "Здравей, България".  

„Може би сме разколебани в някаква степен заради интензивността на събитията и това, че всичко е предпоследно. Но това ми изглежда последно. По-скоро отиваме на избори”, заяви Славкова.

„След вчерашното обръщение на Мария Габриел, която каза, че днес ще оттегли кандидатурата си като министър-председател, не вярвам, че нещо ще се случи в рамките на часове”, заяви Славкова.

Според нея по-скоро предложението на Денков от неделя вечерта няма да бъде прието. „Най-малкото тези изказвания, обръщения и молби бяха чувани по един или друг начин от двете страни. Така че по-скоро влизаме в режим на предсрочни парламентарни избори”, каза Славкова.

„Освен заявката, че ще бъде оттеглена кандидатурата на Мария Габриел, имаше още един интересен момент, който беше казан и от нея, а след това - потвърден от Деница Сачева – че вече има някаква основа, на която да се стъпи и след тези избори разговорите да продължат на нея”, заяви Евелина Славкова.

Евгений Кънев не вижда смисъл в това първо да ходим на избори, а след това ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат. Според него всичко се върти около регулаторите, службите и съдебната система, а не около министрите. Освен това той видя настроения срещу Мария Габриел, да не е премиер, в ГЕРБ и други партии около ГЕРБ.

Политологът Росен Стоянов смята, че не може да се прогнозира какво ще се случи. „Трябва да сме сериозни и да кажем, че последствията ще се върнат в обратна посока и със страшна сила върху тези, които взимат грешните стратегически решения”, заяви Росен Стоянов. Той смята още, че доверието сред хората в политическата система спада. „Ако продължат по този начин, не мога да си представя до какви нива на недемократичност можем да стигнем след това”, каза Стоянов.

Според Евгений Кънчев след избори е възможна появата на нови партийни субекти. „За съжаление, те ще бъдат антиатлатнитечски. Тези циркове, които се разиграват в момента, на практика играят в двора на приятелите на Путин в България. Ще се появи борец срещу сглобката, който ще спасява българите за пореден път. Няма нужда да гадаем кой е той, отдавна се правят заявки. Опасността да има такъв тип сбор не е малка”, каза Кънев.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase