Двамата са обвинени за помагачество при убийството на Димитър Малинов

Рестарт на делото срещу двамата братя близнаци от Цалапица, обвинени за помагачество при убийството на Димитър Малинов миналата година.

Заседанието се проведе на фона на два протеста – пред сградата на прокуратурата и пред Съдебната палата. Основното искане на протестиращите беше делото за укривателство срещу близнаците да бъде прекратено и те да бъдат съдени за съучастничество наравно с Рангел Бизюрев. „Те са участници в убийството на Митко. Въпросната вечер Борислав Динков участва с автомобил, на място е. Има противоречиви показания. Той казва, че не е удрял Митко, а че Рангел го е удрял. Рангел казва, че не е удрял Митко”, заяви майката на убития Атанаска Бакалова.

Делото „Цалапица”: Жители на селото възобновиха протестите

Жителите на Цалапица настояват да не се дава ход на делото срещу братята Динкови, докато не бъдат изчистени всички противоречия в показанията на екстрадирания вече у нас Рангел Бизюрев. „Рангел казва, че той го е ударил 4 пъти в торса. Фаталният удар, който е нанесен в носа и вследствие се задушава от кръвта си, кой го нанесе? Къде е? Няма такъв удар в показанията”, заяви Кръстина Иванова, която живее в Цалапица. „Настояваме за прозрачност, за яснота, защото за нас Рангел Бизюрев не е разпитан адекватно”, заяви Полина Точева, която също е жител на с. Цалапица.

Защитата на близнаците поиска те да бъдат съдени по съкратената процедура, за да получат 1/3 по-ниски наказания от предвиденото в закона. Съдът отказа, въпреки че признават за укривателството. Двамата братя нямат притеснения от показанията на Рангел Бизюрев, защото не са участвали в побоя над Димитър, твърди адвокатът им Светлана Званчева.

Протестиращите обаче настояват за тежки присъди. „За основния извършител да е доживотен затвор без право на замяна, а всички останали, замесени в убийството - по 20 години”, поиска чичото на Димитър Пейчо Малинов.

Разпитът на екстрадирания от Дания Рангел Бизюрев е ключов, защото ще определи хода на цялото дело срещу близнаците, смята прокуратурата. „Той е единственият свидетел очевидец, който може да разкрие обективната истина. Да видим какво ще каже като свидетел. Той има по-различни процесуални права от тези по другото му дело като обвиняем. Може да откаже да свидетелства. Може да каже същото. Може да каже други неща”, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Колев.

Близнаците остават в ареста до следващото дело, а майката на убития Димитър си тръгна разплакана от съда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase