Москва се възползва от правото си на вето

Заради Русия беше закрита експертната група на ООН, която от години следи за спазването на санкциите срещу Северна Корея. От групата заявиха миналата седмица, че проучват доклади, според които Русия е нарушила ограниченията, като е закупила севернокорейски оръжия, за да ги използва срещу Украйна.

Руска делегация е на преговори в Северна Корея

При гласуването снощи в Съвета за сигурност Русия използва правото си на вето и прекрати работата на експертната група. 13 от останалите 14 държави-членки гласуваха за удължаване на мандата ѝ. Китай, най-близкият съюзник на Пхенян, се въздържа.

"Днешните действия на Русия цинично подкопават международния мир и сигурност, за да придвижат напред корупционната сделка, която Москва сключи със Северна Корея. Изглежда, че Москва възнамерява да улесни незаконния стремеж на Пхенян да се сдобие с оръжия за масово унищожение. Днешното ѝ вето беше самоцелно усилие да загърби доклада на експертната група относно собствения ѝ сговор със Северна Корея за осигуряване на оръжия, които да използва, за да продължи агресията си срещу Украйна", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase