Goldman Sachs публикува анализ по темата

Търсенето на петрол в световен мащаб за използването му в горивни продукти за превозни средства ще нарасне с 5% до пик от 50 милиона барела на ден до 2032 г. Употребата на петрол за автомобили вероятно ще намалее рязко, тъй като се очаква електрическите коли да представляват повече от половината от продажбите до 2040 г. Това се посочва в анализ американската банка Goldman Sachs, цитиран от „Ройтерс”.

Инвестиционната банка очаква глобалното търсене на петрол за пътни превозни средства да намалява, но заедно с по-продължително плато след достигане на върха и да остане с 4% над нивата от 2023 г. до 2040 г. Причината - нарастването на глобалния брой автомобили почти компенсира спада в потреблението на петрол за превозни средства. Очаква се големи разлики във времето на достигане на пика в различните страни, посочва още GS.

Забавен ход: Продажбите на електромобили - в застой

Според Goldman Sachs 1,7 милиарда глобални превозни средства са довели до 47% от търсенето на петрол през 2023 г., като потреблението на бензин е довело до около половината от търсенето. Банката подчерта, че новите електрически превозни средства (NEV) - на батерии или plug-in хибриди, сега натежават върху търсенето на петрол за производството на горива за превозните средства.

Банката очаква нарастването на NEV и повишаването на ефективността на двигателите с вътрешно горене да намалят използването на петрол за превозни средства с 65% до 285 галона годишно на превозно средство до 2040 г.

Goldman Sachs също така очаква глобалният брой превозни средства, включително NEV, да нарасне с 60% до 2040 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase