Действия по операцията се извършват и в Хасково

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда в София и Хасково, научи NOVA. Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. Тя е по сигнал на ДАНС и по неотложност.

Проверки се извършват в сградата на Агенция "Митници" в столицата. Претърсват се адреси в квартал "Бояна", известен хотел в "Лозенец" и други места в близост до него.

Обискирани са жилището и кабинетът на шефката на Агенция" Митници" Петя Банкова. От дома ѝ са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи за NOVA адвокатът на Банкова. 

От работното ѝ място са иззети служебният ѝ компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали. 

Шефката на Агенция "Митници" твърди, че като служител на ДАНС е имала "професионална неприязън с шефа на Агенцията" и подозира, че именно той стои зад операцията днес. 

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията. За този орган това е първата акция.

„Преди няколко години Пламен Тончев по типичния за тях механизъм реши, че ще ми изпрати да работя в Благоевград. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват.В резултата, на което, аз казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах официално ДАНС.Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава”, заяви шефката на Агенция" Митници".

До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването. Според адвоката на Банкова претърсвания са правени и в офиса на нейния заместник - Людмил Маринов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase