Машината разрива до 2600 км/ч

Компанията Boom тества във въздуха прототип на най-икономичния свръхзвуков самолет. XB-1, наричан още "Baby Boom", представлява технологичен демонстратор в мащаб 1:3 на големия 55-местен свръхзвуков самолет, известен като Overture, с който Boom се надява да разтърси авиацията.

Първият полет се състоя в Калифорния. Видеото, пуснато от Boom, показва XB-1 по време на излитане и полет над пустинния терен. Всички поставени задачи са били изпълнени успешно. XB-1 е дълъг 19 метра и има удължена форма на делта-крило с размах на крилата от 6.4 метра. Максималната скорост е близо 2600 км/ч.

Свръзвуков пътнически самолет - възможно ли е?

Най-икономичният пътнически свръхзвуков самолет, наречен Overture, трябва се движи с около 2 000 км/ч над океана и с около 1300 км/ч над сушата. Това означава, че полет от Ню Йорк до Лондон би траел само 3,5 часа. Освен това билетът ще струва 5 000 долара, което над 2 пъти по-евтино от билетите на пенсионирания свръхзвуков самолет "Конкорд".

Предвижда се Overture да се появи през 2026 г., да започне тестови полети през 2027 г. и да получи типов сертификат до 2029 г. Този план е доста амбициозен, но е много вероятно в началото на идното десетилетие пътническите полети с Overture да са вече факт.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase