От ПП-ДБ не казаха дали са готови на нова сглобка

Още преди да бъде насрочена датата за парламентарните избори, в кулоарите на парламента започнаха договорки за възможна коалиция след вота.

След остри обвиненията между партиите в управляващото мнозинство за това кой с кого и как е преговарял, в кулоарите започнаха нови изчисления - за евентуална нова формула след изборите.

„Продължаваме Промяната - Демократична България” предложиха ГЕРБ и ДПС да излязат в явна коалиция. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма нищо против ДПС, но разчита на по-широк формат. Председателят на ДПС Делян Пеевски ги призова да не прибързват с прогнозите и на свой ред не изключи вариант, без участието на Бойко Борисов - само между ДПС и ПП-ДБ.

Борисов обясни защо изключва вариант за правителство само с ДПС. „Смятам, че в едно правителство мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа”, заяви той.

Борисов: Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на „Балкански поток“

И поясни - не се срамува за преговорите нито с ДПС, нито с ПП-ДБ, като изчисли, че по-голямата част от приетите законопроекти са общи. „Ако по трънския курс близо 50 законопроекта по три пъти да сме се виждали - над 150 дни сме били заедно трите партии”, допълни Борисов.

От ПП-ДБ не казаха дали са готови на нова сглобка, но отчетоха участието на две коалиции при преговорите до момента, вместо три отделни формации. „Когато става дума за коалицията ГЕРБ-ДПС, човекът, с който може да се говори за да се взимат крайните решения обикновено е Пеевски. Той взима решение и за двете групи”, заяви Кирил Петков.

Така Петков отново призова. „ГЕРБ и ДПС трябва да кажат честно, че са в коалиция заедно и във всички тези срещи, за които Борисов говори - са като среща на две коалиции”, допълни той.

Това закономерно доведе до намесата на председателят на третата формация в уравнението Делян Пеевски. „С Кирил съм работил много по-добре, отколкото с Борисов и по-лесно и по- често. Ако гледаме така, сме по-скоро в коалиция с него, не с Борисов. Призовавам Кирил да не влиза в тези дребни интриги”, призова председателят на ДПС.

Петков: ГЕРБ И ДПС трябва да заявят, че са в коалиция

Направи и още една политическа крачка. „Ще видим как народа как ще ни подреди може и пак да сме заедно, може и да не сме. Днес гледам Борисов 150, 160 - постоянно говорим. Може да се случи ние с Кирил да управляваме, Борисов да е в опозиция. Това също трябва да го разбере - кой е казал, че Борисов задължително трябва да е в управление”, добави Пеевски.

Преди решението на новата формула, от ПП-ДБ призоваха в спешен порядък да приключат със старата, като заедно гласуват промените, свързани с второто плащане по плана за възстановяване.

„Този 1 милиард и 200 хил. лв. зависи от четири неща. Ние призоваваме от един месец. Първото нещо е правилата за Антикорупционната комисия, знам , че Борисов реагира много остро”, каза Петков.

„Стига с тази Антикорупционна комисия, защото сме готови още утре правилата да ги гледаме. Три години „Продължаваме Промяната” с техните министри не знам нещо по Плана да е направено”, отговори Борисов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase