Според тях невзимането на мерки увеличава шансовете им за смърт

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) постанови във вторник, че швейцарското правителство е нарушило човешките права на своите граждани, като не е направило достатъчно за борбата с изменението на климата и неговите ефекти. Решението по иска на над 2000 швейцарски жени създава прецедент и за бъдещи съдебни дела за климата. Очаква се то да намери отзвук в съдебните решения в цяла Европа и извън нея и да насърчи повече общности да завеждат дела за климата срещу правителствата, принуждавайки държавите да приемат по-амбициозни политики за опазването му.

Март е десетият пореден месец с рекордни температури

Съдът обаче отхвърли други два случая, свързани с изменението на климата. Едно от делата беше заведено от шест португалски младежи срещу 32 европейски правителства, а другото - от бивш кмет на ниско разположен френски крайбрежен град. Трите дела бяха разглеждани като приоритетни от 17-те съдии от голямата камара на съда, а надеждите на климатичните активисти бяха за създаването на повратна правна точка с решенията по тях.

Делото срещу швейцарското правителство е заведено от швейцарска организация на възрастни жени (на средна възраст 73 години), известни като KlimaSeniorinnen, или "климатичните възрастни дами". Те твърдят, че бездействието на тяхното правителство в областта на климата ги излага на по-голям риск от смърт при горещи вълни. Те смятат, че възрастта и полът им ги правят особено уязвими към подобни въздействия от изменението на климата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.