Коментират Владимир Николов и Андрей Георгиев

Прокурори, следователи и съдии с остри критики към предложения нов Закон за съдебната власт. Според магистратите текстовете, които са обявени за обществено обсъждане, са нелогични и вредни.

„Реформата трябва да е усъвършенстване. Тя трябва да има конкретни цели и резултати, които няма как да бъдат постигнати с промените в Конституцията. Там е основната наша критика”, заяви в ефира на "Здравей, България" Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България.

„С промените в Конституцията Прокуратурата беше поставена под пълен контрол на силните в политиката. Ако е имало проблеми, решението е да се засилят гаранциите за независимост, както беше подходено към колегите съдии. Същият подход трябваше да има и по отношение на Прокуратурата. Българският законодател прие грешния подход и той ще има последици за всички. Зависима прокуратура няма как да изпълнява функциите си”, каза още Николов.

Съдии, прокурори и следователи критикуваха новия Закон за съдебната власт

Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България, коментира, че от няколко години се развиват тези за независимост на Прокуратурата. „Ние нямаме нищо против това. Въпросът е как тази независимост да върви системно. Прокуратурата в България е организирана като йерархична организация и това има своя смисъл. Проблемът е как да организираме нещата, така че главният прокурор да има възможност да следи правилното методическо провеждане на разследването, но да не може да налага персонални решения в съдебната система”, каза Георгиев.

„Ние сме най-големите радетели за просветена, разумна и стратегическа съдебна реформа, която да има резултат”, заяви Владимир Николов.

Междувременно, обявено беше, че във вторник вечерта Инициативата „Правосъдие за всеки” планира протест под надслов „Съдебната власт е цялата власт. Кой спря реформата?”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase