Коментират икономистът Евгений Кънев и политическият анализатор Кристиян Шкварек

Какво стои зад искането за смяна на външния и земеделския министър? И има ли политически натиск? Темата коментираха в предаването „Здравей, България” икономистът Евгений Кънев и политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„На практика това, което разбрах, е, че назначението, което е било на външния министър, е с по-голямо влияние на президента и явно на Борисов това не му е харесало. И явно за да направят сделка с президента, му дават Министерството на земеделието”, заяви Евгений Кънев. „Искат да държат контактите със САЩ само през ГЕРБ да минава – отбрана, сигурност, външни работи. Ясно е, че по начина, по който се стекоха нещата с Иран, може да е имало и сигнал отвън за неадекватност, може да е поискана тази смяна”, смята Кънев.

Ще издаде ли Радев указ за смяна на външния и земеделския министри

„Намираме се в уникална ситуация в историята на България. До момента не сме имали ситуация, при която не знаем чий е кабинетът и всяка една политическа партия плюс държавният глава да казва: „Не е наш този кабинет”. ”, заяви Кристиян Шкварек. „Защо не знаем чий е този кабинет? Защото в продължение на 10 години в България се създаваше и се надуваше един огромен мит, за една невероятно замислена съдебна и конституционна реформа от Христо Иванов и демократичната общност, която като дойде, ще оправи цялата държава. Тази реформа взе, че се случи преди 9 месеца. Дойде Христо Иванов, написа я, прокара я, гласуваха му я. И последния един месец ние разбираме, че цялото това нещо е било един балон. Тази конституционна реформа не е нищо друго, освен една каша, която се забърка в цялата държава”, заяви Шкварек.

„Начинът, по който да се избира служебния кабинет, не е идея на ДБ, а на ГЕРБ и ДПС. Служебният кабинет беше една допълнителна притурка към промените в Конституцията, чийто фундамент беше промяна на ролята на прокуратурата и на главния прокурор, за да не бъде повече той безконтролен”, смята Кънев. 

Според Шкварек е силно вероятно конституционните промени да паднат в Конституционния съд. Той смята, че президентът ще подпише указа за смяна на двамата министри. 

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase