За това намекна управителят на „Бундесбанк” Йоахим Нагел

Инфлацията в еврозоната все още може да продължи да „упорства”, така че намаляването на лихвените проценти от Европейската централна банка през юни няма непременно да бъде последвано от по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Това заяви членът на ЕЦБ и управител на „Бундесбанк” Йоахим Нагел, цитиран от „Ройтерс”.

ЕЦБ по същество обеща намаляване на лихвите на следващото си заседание на 6 юни, но централните банкери все още обсъждат пътя на лихвените проценти отвъд този ход. Сигналите от Федералния резерв на САЩ, че може да отложи понижаването на лихвите, вкарва допълнителна несигурност относно перспективите.

Фед: Намаляването на лихвите вероятно ще се отложи

Йоахим Нагел определи като „свършен факт” очакваното понижение на лихвите през юни, което не беше оспорено от нито един от останалите членове на ЕЦБ, но каза, че остава притеснен за ръста на цените.

„Такава стъпка през юни не е задължително да бъде последвана от поредица от намаления на лихвите. Като се има предвид настоящата несигурност, не можем предварително да се ангажираме с конкретен курс по отношение на лихвите", каза той в своя реч на събитие в Берлин.

Нагел посочи още, че е особено притеснен от инфлацията в сферата на услугите, която все още е висока заради продължаващия силен ръст на заплатите и се оказа по-устойчива от инфлацията при цените на стоките.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase