Снимка: iStock/Видео: Voice of America
Вижте кое е ястието, което приготвят
Гари Мой е американец с китайски произход, който отваря свой ресторант през 2020 г. в Детройт. Той се занимава с кулинария през целия си живот, а едно от ястията, които обича да прави е пържено пиле, залято със соев сос, сос от стриди и пилешки бульон. Ястието се поднася върху канапе от бял ориз, зелена салата и бадемови резенчета, разказват от Voice of America.
Кой е изобретателят на позната в цял свят "джаджа" за пица (ВИДЕО)
Гари разказва, че ароматът е невероятен, а местните жители наричат неговата рецепта "бадемово пиле". Мнозина американци с удоволствие изминават дълги разстояния, за да посетят ресторанта на Гари. Те казват, че усещането е като у дома.
Произходът на това ястие, наречено worosugai, е предмет на дебат. То присъства в менютата на ресторантите в китайския квартал на Детройт още от 60-е години на миналия век.
Как жителите на Малави се борят срещу глада (ВИДЕО)
Писателят Къртис Чин има своя собствена теория защо ястието се е наложило в град, в който голяма част от населението са афроамериканци. Той смята, че това се дължи на факта, че в миналото, хората от Юга са приготвяли често пържено пиле, посочват от Voice of America.
Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!