Раздават безплатна минерална вода на няколко места в страната

Предупреждение за екстремно топло време беше в сила днес за по-голямата част от страната. На места термометрите отчетоха близо 40 градуса на сянка. От Българския червен кръст осигуриха безплатна вода на две места в София.

Какви са симптомите на топлинния удар

Астрономическото лято настъпва с пълна сила. През целия ден температурите бяха опасно високи. В София достигнаха 35 градуса, а в Русе беше отчетен абсолютен рекорд – 39,7 градуса. Най-високата температура на 20 юни там е била преди 30 години – 38 градуса.

„Ако в горещината се появи главоболие, чувство за гадене, повръщане, усещане, че ще загубим съзнание - това означава, че стремглаво сме тръгнали към топлинен удар. В такава ситуация човек трябва да се оттегли на сянка, ако е възможно да е в по-студено помещение”, призова началникът на Отделението по кардиология, „Св. Анна” д-р Рада Прокопова.

Лекари припомнят, че високите температури могат да поставят в риск здравето и живота на всеки. И препоръчват - без студени душове или напитки.

„Напитките трябва да са на стайна температура, не бива да се употребяват нито много горещи, нито много студени. Студената напитка е шок, който ще доведе до намаляване на циркулацията на кръв по лигавиците и вирусните инфекции зачестяват”, обясни д-р Прокопова.

В горещите летни дни експерти съветват да носим светли дрехи и да пием повече вода. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase