Той се влюбва в планината още като дете

Това е историята на един многодетен баща, който си е поставил за цел да изкачи всички планински върхове в България. Пътят на Галин Генчев тръгва от морското равнище и стига до всички планински върхове в България. Той е икономист по професия и многодетен баща, но е твърдо решен да докаже, че може да покори най-високите върхове в България и успява.

Галин се влюбва в планината още като дете. „Още 5-годишен си спомням как майка ми и баща ми ме водеха в Родопите. Тогава някои деца ги носеха, докато аз си вървях заедно с другите… Когато станах на около 15 години, осъзнах, че планината е моята страст”, разказа той.

"Нищо лично": Животът, погледнат от покрива на света

Страст, която превърнала изкачването на върхове в начин на живот. „Отначало ходих с организирани групи. Когато станах около 20-годишен, вече можех да ходя сам. Придобих знания за ориентиране, оцеляване и поетапно започнах и аз да водя някоя група и по-малки групички и да ходим на по-близки и по-далечни места”, обясни Галин.

Извън планините, той е икономист по професия и ... многодетен баща. „Имам четири деца, като за три от тях се грижа тук, тъй като първото дете, то е от друга жена и той живее в София, но аз редовно ходя да го виждам и може би това допринесе за решението ми да изкачвам върхове. Ходейки всеки месец по един път през уикенда да го виждам - всеки път, поне единия ден бяхме в планина”, обясни Галин.

„Моите деца изкачиха Черни връх още 3-годишни. И то без да ги нося, даже някои не ги и държах за ръка”, каза бащата.

Идеята му да качи всички български върхове, се заражда още през 2020-та година. „Тогава реших, че мога и че сега е времето да пробвам да ги изкача всичките планини. Бях с колата по-често към София, пък в близост до София има доста малки върхове”, обясни той.

След малките върхове, той изкачва и големите. Икономиката му помогнала да направи точната сметка. „Знанията ми икономически ми помогнаха добре да си организирам тези върхове с местата от които да ги изкача, да мога да ги подредя нещата в едни хубави таблици, за да може да се видят и да се направят съответно и някакви статистики”, разказа Галин.

Спорно е колко са предизвикателствата в страната ни. „37 планини има всепризнати от всички, докато 39 най-често е спряганата цифра, число. Но ... получава се така, че за едни хора в тези 39 влизат едни планини, за други хора влизат други планини. Затова аз съм признал 37 всепризнати”, заяви туристът.

„Аз съм изкачил и още няколко - 44. От някъде, където съм ги виждал за признати за планини. Има такива, които по-голямата им част е извън България и някъде не са включени, като български планини, но въпреки това и тях съм качил”, допълни той.

Обиколката на Галин завърши само преди ден в планината Черна гора, край Перник, като в похода за последното изкачване до връх Тумба, се включили и много любители, както и родители с децата си.

Основното послание е по-често да родителите да извеждат децата си сред природата и сред планината, да се пази нашата природа. „Това е едно от най-големите богатства, които имаме в България. Да се уважава природата и хората да се движат, да не застават само пред екрана и зад телефоните, да научават много неща в движение”, обясни Галин.

Въпреки, че е изкачил всички първенци у нас, за Галин най-високият връх си остава: „да имам хубаво семейство и да имам деца, с които да се радваме заедно”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase