Коментар на доц. Лилия Бочева и Десислава Микова

Екстремните явления и климатичните промени в световен мащаб коментираха доц. Д-р Лилия Бочева, директор на департамент “Метеорология” към НИМХ, и експертът “Климат и енергия” към “Грийнпийс” България Десислава Микова в “Твоят ден” по NOVA NEWS. 

Микова каза, че производството на енергия е с най-голям екологичен отпечатък, но транспортът и земеделието също отделят парникови газове. Тя каза, че задачите пред човечеството са две: да се овладее насищането на атмосферата с парникови газове от нашата дейност, за да се предотврати по-мащабно проявление на климатичната криза, и да се адаптираме към промените, които вече наблюдаваме. Микова допълни, че Европа е най-бързо затоплящият се континент, а тенденцията е да се използват алтернативни източници за производство на енергия. 

Срещу климатичните промени: Произвеждат ток от топлината на Земята

Бочева каза, че затоплянето на климата е явно, а това се забелязва и в нашата страна. Тя допълни, че задачата на учените е да направят необходимите изследвания, да дадат насоките на политическите кръгове, които от своя страна да направят нужната стратегия за справяне с кризата. 

Микова отбеляза, че една от проявите на климатична криза в България е водният режим в някои места. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase