Пред NOVA говори едната от тях - Иванка Димитрова

Две българки се борят за депутатски места във френския парламент като част от партията на Марин льо Пен - Славка Михайлова и Иванка Димитрова.

Михайлова отива на балотаж от избирателен район Лот.

Димитрова спечели убедително първия тур в своя избирателен район Сен-e-Марн, край Париж.

„Аз съм българка, която е избрала да има две родини в сърцето си”, казва Иванка Димитрова пред журналиста Петя Желева. „Сърцето събира толкова любов колкото му се даде. То няма нужда от място. България остава моята родна страна, а Франция е родината, която ме е приела и в която продължавам името си”, казва Димитрова, която живее от 35 години във Франция.

Преди да започне да се занимава с политика е преподавала английски език – първо в България, после – във Франция. След това със съпругът ѝ започват свой бизнес. След това решава, че може да даде енергия за подобряването на държавата, която е станала нейна втора родина.

„Преди 3 години ме представиха за първи път като кандидат на окръжни избори. Следващата година бях кандидат на парламентарните избори, но тогава не можах да се класирам на втори тур. Оттогава обстановката във Франция се разви много динамично и тази година отново издигнаха кандидатурата ми. Този път се оказва, че нашият общ труд започва да дава своите плодове”, казва Иванка Димитров.

Запитана какво може да се очаква, ако „Националният сбор” вземе властта, Димитрова каза, че е изключено да поискат излизане на Франция от Европа.

„Очаква се да работим и с други патриотични сили в европейски страни да променим начина, по който се управлява Европа”, каза още Димитрова.

По отношение на Украйна, според Иванка Димитрова, Европа трябва да продължи да помага, но по различен начин.

„Очевидно този начин, който избрахме - да помагаме с големи парични средства и с въоръжаване, вероятно няма да даде исканите резултати. Може би трябва да се помисли за възстановяване на дипломатическите начини за уреждане на този конфликт, по такъв начин, че Украйна да не загуби войната”, каза Димитрова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase