Над 40 души бяха убити, след като ракети разрушиха здравно заведение

Лидерите на страните членки на НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на организацията за сигурност. Това се случва, ден след като руски ракети атакуваха детска болница в Киев и убиха 41 души.

„Позицията на МВнР във връзка с обстрела е изразена само на английски език в платформата Х. Тя гласи, че нито едно престъпление не трябва да остане ненаказано. Иска ми се такива позиции да бъдат изразявани по-явно в официалните канали, както и в обръщения към медиите. Външният министър на Литва изрази мнение, че Путин тества как ще реагира Запада. В атакуваната детска болница се лекуват онкоболни деца. Кадрите са потресаващи. Две деца са били оперирани в момента, в който е извършен ударът. Ъгълът, под който пада ракетата, показва, че тя е била насочена към своята цел”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Асен Генов.

Българин – с разказ от първо лице за удара по детска болница в Украйна

„Използването на все по-брутална сила от страна на Русия, е начин да бъде прекършена съпротивата на украинското общество. Една от целите на тази атака посред бял ден е ден преди срещата на върха в НАТО да се отправи сигнал към Украйна, че желанието на страната да се присъедини към Алианса не може да ѝ даде сигурност. Другата цел на нападението е насочена към страните членки”, обясни експертът по национална сигурност и член на Съюза на офицерите от резерв „Атлантик” Ивайло Иванов.

Ден на траур в Украйна след руските ракетни удари, взели над 40 жертви

Според Генов в световен мащаб от дълго време се обсъждат варианти за защита на въздушното пространство на Украйна. „Атаката би трябвало да активизира тези, които следва да вземат решения за сигурността на страната”, каза още журналистът.

„Атаката срещу болницата в Киев е в резултат на недостатъчно единния и силния като реакции Запад”, посочи още Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова