Израел следи отблизо предстоящите избори

Трескава подготовка преди предстоящите президентски избори в Съединените щати. След по-малко от 6 месеца американците ще упражнят правото си на глас. А изборът им може да се окаже от решаващо значение за изхода на войната в Близкия изток и последствията от нея, разказва Voice of America.

Израел следи отблизо предстоящите избори в САЩ. В страната очакват Вашингтон да изиграе важна роля за прекратяването на огъня, освобождаването на заложниците и съдействие за съставяне на ново правителство в Газа. Няколко проучвания показват, че се наблюдава промяна в нагласите на израелското общество, особено в последната година.

"Събитията на 7 октомври промениха нагласите на израелците, като ги наклониха повече към дясното политическо пространство. В момента, когато погледнат към американската политика или която и да е друга, те виждат разделение на ляво и дясно, и обикновено заемат страната, с която се идентифицират повече. В случая с Америка - това е Доналд Тръмп", казва анализаторът Ел Кук.

Повече от 200 000 души с двойно гражданство - американско и израелско, живеят в Израел. Много от тях планират да гласуват на предстоящите избори в Съединените щати, а голяма част си спомнят и за дръзките действия на бившия президент Тръмп в подкрепа на страната им по време на първия му мандат. От дълго време насам Йерусалим поддържа специални отношения с Вашингтон. След началото на войната с Хамас Съединените щати приеха законодателство, с което се предоставя военна помощ на Израел в размер на 12,5 милиарда долара.

"Подстрекаващ“ и "порочен“: Байдън с остри критики към Тръмп

„Хората казват за Тръмп следното: „Той премести американското посолство в Йерусалим, призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения и подкрепи страната ни в борбата с Иран. Израелците се чувстват благодарни", казва Амотц Аса-Ел от изследователски институт в Йерусалим.

Според анализатори, много израелци оценяват и подкрепата, която президентът Байдън е оказал след нападението на Хамас. Той посети Израел само няколко дни след случилото се на 7-ми октомври, прие огромен пакет от помощи и изигра ключова роля в защитата на страната от стотиците ирански ракети, изстреляни към нея през април. Същевременно с това се увери и че нападението няма да прерасне в регионална война. В същото време решението на администрацията на Байдън да задържи част от американските оръжейни доставки, опасявайки се, че използването им в пренаселената Ивица Газа ще доведе до много цивилни жертви, предизвика напрежение с правителството на Нетаняху и повлия на израелското обществено мнение срещу него, посочват от VOA.

В ключов момент: Байдън с положителна проба за COVID-19

„Джо Байдън даде на Израел много голяма свобода - вече повече от девет месеца войната продължава и той в нито един момент не е казал, че прекратяването на огъня трябва да стане веднага. Той задържа доставките на някои от бомбите, които според него щяха да бъдат използвани в градски райони. Като изключим това той не е спирал да поддържа потока на оръжия към Израел", казва Даниел Гордис от колежа "Шалем".

Въпреки че според социологическите проучвания израелците искат Тръмп да спечели предстоящите избори, някои анализатори смятат, че евентуалната му победа е по-скоро повод за безпокойство. "Изобщо не съм убеден, че цялото произраелско отношение и изказвания на Тръмп говорят много добре за бъдещето. Той може изведнъж може да промени мнението си", посочва Аса-Ел.

Следващата седмица министър-председателят Нетаняху ще посети Вашингтон. Той планира да направи обръщение към Конгреса по покана на републиканците, което някои смятат за партизански ход от негова страна. Това наподобява обръщенията му към Конгреса през 2011 г. и 2015 г. година, в опозиция на тогавашния президент Обама и вицепрезидент Байдън, допълват от VOA

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America