Парадът на нациите се проведе с лодки по река Сена

С пищна церемония под проливен дъжд Париж даде началото на Летните олимпийски игри. Грандиозната церемония не остави света безразличен. От епична за едни до катастрофална за  други – всички днес я коментират. Тя бележи олимпийски рекорди по гледаемост. Само във Франция близо 22 милиона души са гледали церемонията по телевизията.

Столетие след като Париж за последно стана сцена на Летните олимпийски игри, погледите на целия свят отново са насочени към френската столица, в очакване на един незабравим празник на спорта.

Историята на олимпийските пръстени (ГАЛЕРИЯ)

За първи път в историята тържественият старт се прави извън стадион. Хиляди спортисти дефилираха с лодки по 6 километровото трасе по река Сена, а по традиция парадът на атлетите беше даден от гръцката делегация.

Общо 2000 артисти участваха в церемонията по откриването, сред тях и Лейди Гага.

Известни готвачи съставиха над 500 рецепти за Олимпийските игри

„Наистина сме много щастливи. Беше много, много красива церемония, която изглеждаше точно като това, за което мечтаехме. Работим усилено от години, за да почетем Франция, Олимпийските игри и спортистите”, каза президентът на организационния комитет „Париж 2024” Тони Естанге.

Празникът на френската култура, мода и история беше горещо приветстван от над 300 000 зрители покрай Сена. Дъждът намокри до кости множеството, но не успя да помрачи доброто им настроение.

„Беше велико, времето беше невероятно, слънцето грееше, небето беше яркосиньо, просто прекрасно”, споделиха зрители.

Звезден микс от френски и международни спортни величия отведе олимпийския огън до 30 метровия балон, носещ огнен пръстен, който полетя в небето над Париж.

Кулминацията на епичното шоу завърши канадската певица Селин Дион, която пее пред публика за първи път 4 години.

“Химнът на любовта” на Едит Пиаф, в изпълнение на Дион, ще остане в историята, за да продължи 130 годишната “любовта връзка” между Париж и Олимпийските игри, започнала по идея на френския барон Пиер дьо Кубертен в Сорбоната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На Олимпиадата в 32 вида спорт ще се състезават около 10 500 атлети. Българското участие във френската столица започва в събота със състезанията по гребане, бадминтон, спортна стрелба, плуване, тенис и бокс. В Париж, България е представена от 46 атлети в 16 спорта.

45 000 полицаи охраняваха най-важното спорто събитие.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Снимка: AP/БТА

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Image

Снимка: Getty Image

Снимка: Getty Image

Снимка: Getty Image

Повече спортни новини четете на Gong.bg

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase