Проливен дъжд предизвикал спукването на канализационна тръба

Археологическият комплекс в центъра на Силистра беше наводнен след проливния дъжд вчера. На места водата извираше сред останките от античния град Дръстър.

Ценна находка на Перперикон, проверяват дали е нов вариант на български царски герб

Оказва се, че спукана тръба и преливници с отходната канализация са се излели в района. Водата се е оттекла до тази сутрин през процепи на Кейовата стена, но миризмата и в момента се усеща.

Днес по сигнал на общината пристигнаха екипи на ВиК, които започнаха почистване на шахтите и преливниците. Изпратен е сигнал и до Министерството на културата, тъй като се очаква предписание как да се процедира с археологическите находки.         

Нов археологически сезон: Започва кампания в Свещения скален тракийски град Перперикон         

Според археолози, причината за това е не само дъждът, но и компрометирана канализация. „Това е едни от най-важните обекти на средновековната ни архитектура, патриаршеската базилика, която действително за пореден път от 2017 г. беше първото заливане. Няма как да не сме притеснени, при условие, че явно става системен проблем, няма вариант, в който това да не оказва деструктивно влияние върху градежите. Сигнализирал съм Министерството на културата за проблема”, коментира директорът на Регионалния исторически музей в Силистра доц. д-р Николай Тодоров.

Според зам.-кмета на града Евгени Георгиев, за да има тръба, която изпуска вода, означава, че е била задръстена от отпадъци, които се хвърлят в канализацията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase