Пинк, Джон Леджънд, Стиви Уондър и други звезди превърнаха събитието в голямо денс парти

Предизборната надпревара в Съединените щати навлиза във финалната си права. Партийната конференция на демократите приключи с официалната номинация на Камала Харис за кандидат-президент. Емоциите на нейните привърженици и българското участие на конгреса събира кореспондентът на NOVA Ясен Дараков - единственият български журналист на събитието.

Под звуците на барабани армията поддръжници на Камала Харис се събра в Чикаго за исторически момент.

„Много е вълнуващо и вдъхновяващо, мисля, че сме част от нещо наистина историческо. И когато тя победи аз ще мога да кажа, че съм била част от конференцията, която доведе до нейната победа“, заяви Хана Джафари, делегат от Калифорния.

Камала Харис официално прие номинацията на демократите

Историческата победа на жена за най-високия пост в Съединените щати се изплъзна на демократите през 2016-а година когато Хилари Клинтън загуби от Доналд Тръмп.

„Чуваме от много хора да казват – ако Хилари не успя да спечели, защо Камала Харис да го направи. Да не забравяме, че не сме 2016-а. Много неща се случиха оттогава досега. Едно от нещата, на първа страница, е абортите, затова че отнеха правото на жените в Америка те да си ръководят тялото. И мисля, че това е едно от нещата, които помогне на демократите и на Камала Харис да спечелят“, подчерта Добрина Устин.

Тя е български имиграционен адвокат. Пътува от Далас в щата Тексас, за да бъде на конференцията на демократите. За републиканците ситуацията по границата е втората най-важна тема след икономиката, но за демократите – това е правото на жените да избират какво да правят с тялото си.
"Аз се чувствам привилегирована да бъда тук. И не само за мен, но и за клиентите, които представям и особено като имигрант, да видиш, че това е Америка", споделя тя.

Изборите имат значение и за българските имигранти. По няколко причини, сред тях сключването на социално споразумение, което би дало възможност трудовият стаж на българите, които работят в Америка, да бъде признат в България и обратното. Разбира се и темата с визите, която изисква един наистина проактивен диалог, за да може най-скоро време България да заеме своето достойно място в програмата за безвизово пътуване.

Камала Харис ще проведе два дебата с Тръмп

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков участва на партийните конференции на демократите и републиканците. На тях гостуваха и над 20 посланика от страни на Европейския съюз.

Пинк, Джон Леджънд, Стиви Уондър и други звезди превърнаха конференцията в голямо денс парти. Очевидни са усилията на щаба на Харис да достигнат до най-младите избиратели.

Биатриша и Айзък са най-младите делегати на конгреса – едва на 17 години – те представляват щата Минесота, чийто губернатор Тим Уолц е кандидатът за вицепрезидент.

"Ние обичаме Тим Уолц в Минесота. Той е страхотен човек. Не се опитва да бъде нещо, което не е. Затова него имаме безплатен обяд в училищата, защото е бил учител и е загрижен за хората", каза Айзък.

На конференцията старата гвардия на Демократическата партия предаде щафетата на новите си лидери. А младежи като Биатриша и Айзък са следващото поколение.

Репортер: Ясен Дараков

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase