Президентът Зеленски я приветства като стъпка за укрепване на „духовната независимост на Украйна"

Русия осъди действията на Украйна за забрана на свързан с Москва клон на Православната църква, определяйки ги като атака срещу християнството и удар по свободата на религията, съобщи US News.

Миналата седмица украинските законодатели гласуваха за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква, която Киев обвинява, че подклажда 30-месечната война на Москва, като разпространява проруска пропаганда и укрива шпиони.

Зеленски подписа закон, забраняващ свързаната с Москва православна църква

„Киевският режим, за съжаление, продължава да показва истинската си същност. Това е открита атака срещу свободата на религията, атака срещу Православната църква като цяло и атака срещу християнството“, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Мнозинството от украинците са православни християни, но вярата е разделена между УПЦ и независимата Православна църква на Украйна, призната от световната православна йерархия от 2019 г.

Президентът Володимир Зеленски приветства гласуването от миналата седмица като стъпка за укрепване на „духовната независимост на Украйна" и го подписа като закон.

УПЦ започна да се дистанцира от Русия след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., която Москва нарича специална военна операция, и отрича да има връзки с „чуждестранни центрове“. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС