Американската състезателка по стрелба с лък оцелява след свирепо домашно насилие

Трейси Ото беше избрана за отбора на Съединените щати по стрелба с лък на Параолимпийските игри в Париж тази година, съобщи Би Би Си. Тя ще участва както в смесените отбори с партньора си Джейсън Табански, така и в индивидуално състезание W1.

Трима български спортисти ще представят страната ни на Параолимпийските игри в Париж

„Дадоха на Рики, моето гадже, тази кутия с шапка в нея, на която пише, че отивам на Игрите“, каза 28-годишната американка пред BBC Sport. „От смъртния ми одър до Параолимпийските игри е просто лудо пътуване. Гордея се със себе си и моя екип“, сподели тя.

През октомври 2019 година Ото е нападната в дома си от бившия си приятел. Тя остава парализирана от гърдите надолу и губи лявото си око. 

През септември същата година американката се разделя с приятеля си. "Точно бях започнала да си говоря с Рики (настоящият ѝ приятел). Вече бях изгонила бившия ми. Той си събра всички неща, а аз смених ключалките в къщата", разказа Ото.

По думите ѝ след една от срещите с Рики се прибрали в дома ѝ и си легнали. "Изведнъж се събудих от ярката светлина на фенерче в лицето ми. Чух гласа и осъзнах, че това е бившият ми приятел", спомня си Трейси.

"Каза ни, че ще се самоубие и ни заплаши с убийство", каза още тя. Нападателят ударил Ото няколко пъти, преди да простреля Рики два пъти в лицето и да го намушка в гърба. След това той прострелял Ото през лявото око и я намушкал в задната част на врата. Последвало сексуално насилие.

50-годишна италианка е първият транссексуален спортист на Параолимпийските игри

През януари 2023 година на се признава за виновен по две обвинения за влизане с взлом и нападение, две обвинения за опит за убийство от първа степен, едно обвинение за сексуално насилие и две обвинения за причиняване на телесна повреда. Той е осъден на 40 години затвор.

Нападението променя живота на Ото завинаги. Почти пет години по-късно тя все още се учи как функционира тялото ѝ. „Не са само парализата и инвалидната количка. Има много неща отвътре, които вече не функционират“, каза тя.

Ото е бивш фитнес модел. Затова тя мечтаела да се върне към активния си начин на живот. През март 2021 година тя избра спорт, който никога преди не беше опитвала - стрелба с лък. „Бях в колата с Рики и си мислех как имам много свободно време. вече не мога да работя на нормални, традиционни места“, разказа Ото.

„И просто си помислих да опитам стрелба с лък. Рики каза: „Ръцете ти не работят“, но аз просто знаех, че ще намерим начин. Направих малко проучване и открих, че имаме адаптивен курс по стрелба с лък в нашия район. Седмица по-късно стрелях за първи път", каза още тя. Ото стреля със специално изработен колан. Тя стреля с помощта на устата си. 

„Винаги съм искала да оставя следа на този свят и да бъда пример. Не можех да се предам - просто да легна и да умра", заяви Ото. По думите на спортистката в живота ѝ никога не е имало повече смисъл и любов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си