"В България липсват лидери, нюансите между партиите са размити", каза журналистът и писател Иванов

„В изборите отсъства възможността за избор”. Това становище обясни писателят и журналист Иво Иванов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод предстоящия предсрочен парламентарен вот в България и президентските избори в САЩ. Той живее от десетилетия в Съединените щати и каза, че винаги гласува, независимо че това му струва дълго пътуване до избирателната урна и обратно.

ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота

В България липсват необходимите лидери, а тези 24 партии и 9 коалиции, които са регистрирани за участие, са уж много сегментирани политически формации, но разликите помежду им като че се сливат. Сякаш започваме да губим битката с корупцията, каза Иванов. „Може би е време за реформа, защото сме превърнали изборите в нещо, което се случва на всеки 3 месеца. Не може да имаме сезонни избори и да очакваме едно правителство да постигне каквото и да е. За толкова кратко време не може да бъде постигнато нищо. Може би е време за промени”, каза журналистът Иванов.

Поптодорова: Вторият опит за атентат срещу Тръмп обезсили резултатите на Харис от дебата

По повод предстоящите президентски избори в САЩ той каза, че надпреварата само между републиканци и демократи също не е добре. „Защото имаме пропаст между тях и поляризацията става по-лесна. По-лесно е, когато имаш нюанси, а не тотална радикализация”, каза Иванов.

За обстановката в новата си родина той каза: „Напрежението е осезаемо. Избирателният ресурс тук е радикализиран и въоръжен. Не е тайна, че в последните години се стигна до точка на кипене и ние сме в състояние на студена война – в частни ръце има повече оръжия, отколкото хора. И от двата лагера се използва много остра реторика. Дебатът между Тръмп и Харис беше изпълнен с остри нападки, с много агресивни похвати и от двете страни. Напрежението е много голямо. Нахлули сме в информационни балони, от които е много трудно да се излезе”. Иванов обясни, че за времето, в което живее в САЩ, не е бил свидетел на подобно напрежение.

Той сравни американските избори с изборно игрище, в двете страни на което има два коша – на републиканците и на демократите. „Резултатът зависи от къде стреляш топката към коша”, описа ситуацията Иво Иванов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase