Експертът коментира и безводието в страната

Причината за наводненията в Европа е огромното количество валежи, които паднаха в продължение на няколко дни. В атмосферата възникна една рядко срещана блокираща ситуация, която направи така, че този циклон вместо да продължи на изток, направи завой - първо на изток, после на север и накрая на северозапад, и се върна там, където се беше формирал. Блокира го една област на високо атмосферно налягане, която се простира върху Азия и Източна Европа. Такива области се формират, но сега е необичайно изразена. Една от причините за това е високата температура на Северно Ледовития океан. Това каза проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН.

Расте броят на жертвите на наводненията в Европа

„Върху този океан заради изпаренията се формират циклони, а сушата започва полека да изстива и е хладна на фона на топлите морета. Въздухът над хладната суша изстива и се повишава налягането. Получава се похлупак, който блокира пътя на движение на циклоните”, обясни още професорът. Гачев каза, че на този етап няма риск от подобни климатични явления в България.

Най-тежките наводнения от десетилетия в Централна Европа (КАДРИ ОТ ДРОН)

Експертът коментира и безводието в страната. Той каза, че периодът на суша през лятото е бил дълъг, за което не сме били подготвени. „Подготовката е следната – в края на май държавата трябва да направи сметка колко вода има. Трябва да има гарантиран запас в края на пролетта, за да сме сигурни, че при такъв сух епизод няма да останем без вода. А сега на много места язовирите не бяха подготвени”, посочи експертът. Гачев каза, че трябва да се полагат системни грижи за водните басейни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase