Експедиция на NOVA и Explorers Club Bulgaria

В този епизод на „Непознатите земи“ екипът на NOVA разказва за Алжир. Вековната история и многохилядни традиции правят страната една от най-привлекателните туристическа дестинация.

В центъра на столицата Алжир се намира най-голямата ботаническа градина в Африка. Разположена е на площ от 52 хектара и датира от 1832 година. „Има повече от 2500 вида палми и растения. Филмът „Тарзан” е сниман тук“, казва екскурзоводът Нурия. 

„Непознатите земи”: Пазарът на вещиците в Боливия (ВИДЕО)

Градината, която е петата по големина в света, е проектирана по подобие на „Версай“, но в нея има растения от целия свят. „Тъй като има различни дървета и растения, е перфектното място за разходки“, допълва екскурзоводът. 

На 600 км южно от столицата се намира град Джемила, където са и най-добре запазените руини от Берберо-Римския период на развитие на страната. През 1982 г. градът е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Имаме цялата главна улица, около която се намира храмът. Естествено, основните представителни постройки - „Арката на Траян“, защото когато са идвали императорите, те са били посрещани в тях“, посочи проф. Николай Овчаров от Explorers Club Bulgaria.

„Непознатите земи”: 200 километра през Индийските Хималаи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Само на 80 км от Средиземно море, в североизточната част на Алжир, е град Константин. Построен е от финикийците, които го нарекли „Сева” или „Царски град”. По-късно го преименували на Цитра.

„След превземането му от римляните, и по-скоро през 313 година, Константин Велики дава съвременното наименование на това населено място. След което по древен римски обичай започват да се строят мостове“, каза проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет към Софийски университет и председател на Explorers Club Bulgaria. 

„Непознатите земи”: Историята на Марсия Мохамед от България до Ла Пас (ВИДЕО)

Днес Константин е известен като градът на седемте моста. Там се намира и една от най-красивите джамии в страната - Амир Абде Кадер. „Датира от 1981 г. и за този период е била най-голямата джамия в цяла Африка. Били са необходими 13 години за нейното построяване“, твърди Северина Маркова от Explorers Club Bulgaria.

„Непознатите земи”: Тайните на Боливия - Солни равнини, пазар на вещици и най-голямото водно огледало (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Джамията може да побере над 10 хил. вярващи. А заради многобройната и сложна украса, е известна и като „Перлената джамия”.

Само по NOVA гледайте „Непознатите земи“ с разказ за тайните на Алжир и историята на туарегите - древните африкански племена, тази неделя в сутрешния блок „Събуди се“.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!