Екипът на вицепрезидента настоява за нов дуел

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да участва във втори телевизионен дебат преди президентските избори през ноември срещу Камала Харис, кандидатът на Демократическата партия, съобщи Би Би Си.

Републиканецът заяви на митинг в Уилмингтън, Северна Каролина, че е „твърде късно” за дебат, тъй като гласуването вече е започнало.

Опитът за покушение срещу Тръмп: Вътрешно разследване на "Сикрет сървис" разкри пропуски в охраната

Тръмп твърди, че е спечелил предишния дебат във Филаделфия по-рано този месец. Затова предизборният екип на Харис настоява за втори словесен двубой. „Харис губи лошо”, посочи Тръмп като причина за искането на демократите.

Различни обществени анкети и проучвания, направени след дебата на 10 септември, показаха, че мнозинството от зрителите смятат, че Харис е надминала своя съперник.

Председателят на кампанията на Харис и Уолц Джен О'Мали Дилън каза, че американците „заслужават още една възможност” да видят дебат между кандидата на демократите и Тръмп преди изборите през ноември. „Би било безпрецедентно в съвременната история да има само един общ изборен дебат”, каза тя. „Дебатите предлагат уникален шанс на гласоподавателите да видят кандидатите един до друг и да направят равносметка”, заключи Харис.

В „Екс” Харис написа че „с радост” е приела поканата за дебата и се надява Тръмп също да вземе участие.

Според Си Ен Ен потенциалният предстоящ дебат ще следва същия формат като този, който се излъчи през юни между Тръмп и Джо Байдън.

Припомняме, че колебливото представяне на Байдън в тази среща накара някои демократи да се запитат дали той трябва да бъде кандидат за президент на партията. След седмици на несигурност президентът обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, проправяйки път на вицепрезидента Харис.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си