Свлачище затрупа 10 души в тунел

Седем души загинаха в резултат на проливни дъждове, които причиниха наводнения на реки и кални свлачища в района на град Ното, префектура Ишикава в Централна Япония, съобщава японската национална телевизия NHK.

Тайфунът "Шаншан" блокира трафика в Япония, стихията взе шест жертви (ВИДЕО)

Проливни дъждове валят в Ишикава от събота, като за 72 часа в град Ваджима са регистрирани повече от 540 милиметра - най-силните непрекъснати дъждове, откакто има сравнителни данни.

Регионът все още се възстановява от земетресението с магнитуд 7.5 по Рихтер в началото на годината, което срина сгради, предизвика вълни цунами и голям пожар. Наводненията са залели временните убежища, построени за хората, които загубиха домовете си след земетресението на Нова година. Тогава загинаха най-малко 374 души.

Отменени полети, спрени влакове и евакуация: Тропическа буря в Япония (СНИМКИ)

Много реки на полуостров Ното излязоха от коритата си, причинявайки наводнения в приземните етажи на някои къщи.

Снимка: БГНЕС

Местен мъж се моли дъщеря му скоро да бъде открита. Тя била сама вкъщи, когато се случило бедствието. „Единственото ми желание е, тя да бъде намерена, дори и да не е жива. Искам да я прегърна”, казва той.

Снимка: БГНЕС

В град Футегава четири къщи бяха отнесени от пълноводна река, а двама души са в неизвестност. Издирват ги около 400 души от полицията, пожарната и силите за самоотбрана. „Трудно е да се докарат тежки машини, тъй като някои пътища са отцепени или стеснени. Търсим оцелели”, съобщи Ясуши Ямамото, полицай от префектура Айчи.

Снимка: БГНЕС

Десет души са спасени близо до тунел „Накая” в град Ваджима, който се срути заради свлачище. По-късно беше потвърдено, че двама души са мъртви.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: NHK