След Ковид-19 се наблюдава значителен ръст на зрителната аномалия

Според ново проучване през 2023 г. повече от една трета от децата по света са късогледи, а през 2050 г. този дял ще нарасне до почти 40%, съобщи „Си Ен Ен”.

Късогледството или миопията се проявява, когато по-близките предмети са ясни, а далечните - размазани. Според статията, публикувана в British Journal of Ophthalmology, през последните 30 години се наблюдава значително увеличение на разпространението на късогледството сред децата и юношите - от 24% през 1990 г. до почти 36% през 2023 г.

Произведоха капки за очи, които заменят очилата и контактните лещи

Изследователите от университета „Сун Ят-сен“ в Гуанджоу, Китай, достигат до своите заключения, като анализират резултатите от 276 проучвания, включващи повече от 5,4 милиона деца и юноши в 50 държави на шестте континента.

Въпреки че това нарастване до голяма степен е постепенно, след пандемията от Ковида-19 се наблюдава забележителен скок, казват изследователите, които отбелязват и регионални различия.

Офталмолози: Пердето е сред най-честите очни заболявания

„Късогледството се превърна в основен проблем на общественото здраве в днешно време, като съществуват поразителни доказателства за бързото увеличаване на разпространението му, особено в страните от Югоизточна Азия като Сингапур, Китай и Тайван“, се казва в документа, който установява, че децата от Източна Азия са с най-висок процент късогледство - 35%.

Това може да се дължи отчасти на факта, че децата от Източна Азия започват формално образование на 2-3-годишна възраст, по-рано от децата в други региони.

Япония е начело на списъка с 86% късогледи деца. Южна Корея е на второ място по този показател - 74%.

В световен мащаб децата в градските райони са с по-високи нива на късогледство от тези в селските райони, докато при момичетата вероятността да страдат от това състояние е малко по-голяма от тази при момчетата.

Изследователите подчертават, че по-малките деца са по-уязвими към факторите на околната среда, отколкото възрастните, като твърдят, че „това е особено важно за децата в предучилищна възраст, тъй като те се намират в критичен период от развитието на зрението, характеризиращ се с висока пластичност“.

В перспектива учените прогнозират, че разпространението на късогледството ще продължи да се увеличава сред децата и юношите, като през 2040 г. ще достигне 36,6 %, а през 2050 г. - 39,8 %.

Все пак има неща, които родителите могат да насърчат децата си да правят, за да защитят зрението си.

Изследователите препоръчват на младите хора „да си изградят навик редовно да практикуват мерки за защита на очите“.

„Учениците трябва също така да увеличат времето, отделяно за физическа активност, и да намалят времето, отделяно за неактивни дейности като гледане на телевизия и видеоклипове, игра на компютърни игри и сърфиране в интернет.“

Авторите на проучването съветват официалните лица да намалят тежестта на домашните работи и уроците за учениците, както и да насърчават очните прегледи, ранното откриване и лечение.

Тези препоръки бяха подкрепени от д-р Бенджамин Ботсфорд, офталмолог в Медицинското училище UMass Chan.

Той пише, че прогресирането на късогледството при децата може да се забави, като се правят почивки и се избягват часовете, прекарани пред телефона или компютъра.

Ограничаването на времето за четене отблизо извън училище - на екрана или по друг начин - може да помогне за забавяне на прогресията на късогледството при децата, каза Ботсфорд.

Продължителното прекарване на времето пред екрана може да доведе до натоварване и изсушаване на очите. Офталмологът предлага да се спазва правилото „20-20-20“.

„Правете 20-секундни почивки на всеки 20 минути, за да погледнете на 20 метра от устройството си. Съсредоточете се върху отпускането на очите и мигането. От време на време използването на изкуствени сълзи, които могат да се купят без рецепта в аптеките, може да помогне при сухота в очите“, каза той.

Ботсфорд също така съветва, че прекарването на време на открито е полезно за очите ви, като казва, че „то е свързано с намалена честота на късогледство в детска възраст“.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС