Жертвата е Сафа Ахмад

Журналистката Сафа Ахмад, която работеше като водеща за сирийската държавна телевизия, е загубила живота си при израелски въздушен удар по столицата Дамаск. Това съобщиха от Международната журналистическа федерация.

Ахмад е първият журналист, убит в страната през 2024 г. Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединява към Съюза на сирийските журналисти (ССЖ), осъждайки чудовищното убийство. Те са категорични, че извършителите на най-смъртоносния за журналистите конфликт трябва да бъдат гледат от Международния наказателен съд, тъй като международното право изисква журналистите да се считат за цивилни лица и воюващите страни са длъжни да гарантират тяхната безопасност.

Израелската армия: Убихме журналист на "Ал Джазира", беше агент на "Хамас"

Сирийските държавни медии съобщават за три въздушни удара по Дамаск и околностите на столицата през нощта на 1 октомври. Новината за смъртта на Ахмад беше съобщена от нейния работодател - сирийската държавна телевизия. 

Генералният секретар на МФЖ Антъни Беланже заяви, че „шокиращото незачитане на човешкия живот от страна на Израел, и по-специално на журналистическата общност, няма граници”. „Осъждаме убийството на журналистката Сафа Ахмад и изразяваме най-дълбоките си съболезнования на нейните близки. Това ужасно убийство прибавя Сирия към списъка на страните, заедно с Палестина и Ливан, в които Израел е убил журналисти”, допълни той.

Убийството на Ахмад в Сирия беше предшествано от тези на двама журналисти в Южен Ливан - Хади ал-Сайед и Камел Караки на 24 септември, и това на палестинската журналистка Вафаа Алудайни в Газа на 30 септември.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Калина Петкова