Йордан Божилов не очаква разрастване на конфликта в Близкия изток на този етап

„Няма друга държава, която да е обект на целенасочени атаки за унищожение, каквато е Израел. А ние, българите, не бива да забравяме, че страната ни беше обект на такава атака, организирана от „Хизбула” - на летището в Бургас през 2012 г. България има такъв лош опит. Опасността не намалява, тя се повишава”. Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите ѝ трябва да има повишена готовност за отблъскване на атаките. „Тръгваме винаги от националните мерки, всяка държава ще предприеме такива”, каза тя. Според нея атаката е внимателно обмислена, защото след ден-два започва Новата година в Израел. Тогава ще има много хора по улиците, допълни Поптодорова.

Момчил Дойчев: Израел няма да отговори толкова бързо на атаката от Иран

„Израел път назад няма. Нейните действия са за осигуряване на живота на гражданите в страната на два фронта. Докато не се осигури санитарен пояс на север, Нетаняху няма да прекрати бойните действия, които да гарантират сигурността", смята Поптодорова.

Бившият зам.-военен министър Йордан Божилов каза, че на този етап не очаква разрастване и ескалиране на конфликта. „В Ливан има над 1 млн. сирийски бежанци и голяма група от Палестина. Те са в Ливан. Дали ще тръгнат към България и Европа, това зависи от много фактори – включително и от поведението на Турция. С такива мигранти може да преминат и терористи”, предупреди той.

Божилов каза, че Израел ще отговори на атаката на Иран, въпросът е как. Ключова ще е реакцията на Русия, защото Иран е съюзник във войната ѝ с Украйна, допълни бившият зам.-министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова