Премиерът Джорджа Мелони обяви, че е обезпокоена след атаката на Иран срещу Израел

Италианският премиер Джорджа Мелони ще организира среща на страните от Г-7, която ще се състои по-късно днес и на която ще се обсъжда кризата в Близкия изток, предаде „Ройтерс”, като се позова на пресслужбата на Мелони.

Германия привика иранския посланик заради ракетната атака срещу Израел

„Италия ще продължи да работи за постигането на дипломатическо решение, включително и в качеството си на председател на Г-7. Свиках срещата на високо равнище за този следобед”, заяви Мелони в прессъобщението. 

Италия в момента е начело на ротационното председателство на Г-7, където участват големите западни демокрации - САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. 

„Хизбула“: Днешните сблъсъци са първия етап от войната с Израел

Мелони каза на министрите си, че изпитва „силно безпокойство” по отношение на последните събития, включително и ракетното нападение на Иран срещу Израел и нестабилността в Ливан. 

„Целта е стабилизирането на израелско-ливанската граница чрез пълното прилагане на Резолюция 1701”, се казва в текста. Резолюция 1701 на ООН е документът, с който през 2006 г. е прекратена войната между Израел и „Хизбула” в Южен Ливан. 

„В тази връзка Италия призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли затягането на мандата на мироопазващите сили на ООН в Ливан, за да се гарантира сигурността по израелско-ливанската граница”, каза тя. Италия има голям принос към мироопазващите сили на ООН в Ливан.

Италиански медии съобщиха днес, че правителството обмисля изтегляне на силите си от района предвид насилието по границата.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова
Източник: Анелия Пенкова, БТА