Според коресподентите на чуждестранните медии това е най-тежкият ден на удари в Бейрут

Най-тежкия ден на удари в Бейрут. Така кореспондентите на чуждестранните медии определят изминалата нощ и неделния ден. Израел нанесе редица удари от въздуха както в ливанската столица, така и в Ивицата Газа. Десетки загинаха.

ООН предупреждава, че военната операция може да доведе до стотици хиляди бежанци. Още една група български граждани беше изведена вчера от Ливан, съобщи министерството на външните работи.

Десетки жертви и ранени при израелски удар срещу джамия в Газа

Хората са се прибрали благополучно в българия рано тази сутрин.

Тази огромна експлозия в центъра на Бейрут е показателна за изминалите 24 часа. Целият град усети мощния взрив. По светло се оказа, че е атакуван хотел недалеч от летището. Не е ясно каква е била целта на израелската авиация. На мястото на хотела остана димяща дупка.

Големите бомби продължиха да падат и след разсъмване. Наред с целите, които Израел твърди са свързани с Хизбула, цивилните сгради също понасят щети. Красивия крайбрежен булевард на Берйрут се изпълни с бездомни, които живеят в колите си или в палатки.

"Дори тук може да не е безопасно. В нашия квартал е пълно разрушение. Вече нямаме дом", споделя жителят на Бейрут Имад.

С призив за мир в Газа: Многохиляден протест в центъра на Лондон (ВИДЕО)

"От 10 дни сме така. Нямаме дори храна. Всяка нощ има удари. Невъзможно е да се спи", допълва съгражданинът му Хасан.

Израел казва, че операцията ѝ дава резултат. Бяха показани тунели, открити от армията в Южен Ливан. В тях има екипировка и оръжия за атаки срещу територията на Израел. Армията напълни входовете им с бетон.

Освен в Ливан, продължава военната операция и в Газа. Хиляди палестинци отново тръгнаха да се местят през развалините, след като армията се върна в Джабалия. Повечето от тях вече бяха местени из Газа. Някои повече от веднъж.

"Евреите са срещу нас, арабите са срещу нас - къде да отидем? Живеем в палатка и бомбите падат върху нас. Никъде няма да ходя. Оставам тук и искам тук да умра", заяви Ум Фадус, жителка на Газа.

Една година война в Газа: Шествия и митинги в десетки градове по света (ВИДЕО)

Повече от 20 души бяха убити днес, след като бомба или ракета удари училище, превърнато в общежитие за бежанци. Ранените са близо 100.

“Чист терор. Какво е виновна дъщеря ми? Какво сме виновни всички ние? Това е четвъртия или петия път, в който ни местят. Всяко място, на което отидем се бомбардира”, споделя Халил.

Същевременно в Израел една жена беше убита и 10 души ранени след като въоръжен мъж откри огън на автобусна спирка в град Беер Шева. Войници са елиминирали нападателя. Той бил от бедуинското малцинство от пустинята Негев. Предполага се, че мотивите му са били политически.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Цветина Петкова