Причината - напрежението в Близкия изток

Риск от нова мигрантска вълна. За това предупредиха властите след провелия се в петък Консултативен съвет по национална сигурност заради нарастващото напрежение в Близкия изток. На този фон от полицията отчитат спад на бежанския натиск със 71% от началото на годината до края на август за сравнение със същия период на миналата година.

Село Бръшлян е на по-малко от 10 км от границата. Зимата там остават не повече от 25 души, а често преминаващите мигрантски групи надхвърлят броя на местното население. Хората казват, че през лятото потокът е намалял, но в последния месец напливът се засилва.

„Преминават всяка нощ между 02.00 и 04.00 ч. След като направиха ограда, временно бяха спрели, но сега отново минават оттук”, разказа Керка Кехайова, жител на селото.

„Мерките които предприемаме са на база на онова, което очакваме. Не оставяме на заден план и терористичните заплахи”, коментира комисар Марин Димитров, началник на отдел "Охранителна полиция" и КАТ.

ООН предупреждава за бежанска криза в Ливан

Хората в Странджа отдавна са свикнали с присъствието на преминаващи мигранти. Страхът у местните отдавна е изместен от съпричастността към търсещите убежище. Стартиралият ловен сезон в началото на месеца е направил дружинките значително по-внимателни в стрелбата по дивеч, защото никой не знае дали в гората не се крие човек.

Консерви, кутии от цигари, енергийни напитки, раници, найлони и спални чували са част от отпадъците, които мигрантите оставят след себе си. В гората има и изградени биваци, често с подбрана локация от самите каналджии за по-лесно извозване на нелегалната група към магистралата.

Протест срещу бежански лагер: За какво настояват хората в Харманли

От МВР отчитат, че трафикантите стават все по-изобретателни в начините, по които се опитват да прекарат мигрантите. Тайници в брандирани автомобили като линейки, катафалки, микробуси за хляб и месо, както и коли под наем са само част методите, на които се натъкват органите на реда.

Репортер: Елена Танева

Редактор: Габриела Винарова