Северна Корея определи действията си като „голяма военна стъпка“

Армията на Северна Корея обяви, че е предприела действия за „окончателно затваряне и блокиране на южната граница“ със Сеул и е информирала американските военни, за да предотврати случаен сблъсък. Пхенян заяви, че ще „прекъсне пътищата и железопътните линии“ между Северна и Южна Корея, предаде АФП. Макар че Северна Корея определи действията си като „голяма военна стъпка“, анализатор предположи, че тя вероятно е продължение на отдавна започнал процес.

Северна Корея отваря границите си за чуждестранни туристи

Междукорейските отношения са в една от най-ниските си точки от години насам, като Пхенян закрива агенции, посветени на обединението, и обявява Южна Корея за свой „основен враг“. Очакваше се, че на ключово парламентарно заседание, което приключи на 8 октомври, ядрената страна ще се откаже от историческото междукорейско споразумение, подписано през 1991 година, което е част от стремежа на лидера Ким Чен Ун официално да определи Юга за вражеска държава. Но в репортаж, който разкрива назначаването на нов началник на отбраната, официалните държавни медии не споменават за прекратяването на пакта. Пхенян назначи Но Кван Чол за нов министър на отбраната на мястото на Канг Сун Нам. Обявяването на назначението на Но идва ден, след като началникът на отбраната на Сеул съобщо, че севернокорейски войници вероятно се сражават в Украйна заедно с руски войски, като се смята, че някои от тях вече са убити.

Часове по-късно обаче армията заяви, че планира „значителна военна стъпка“, която ще „прекъсне напълно пътищата и железопътните линии, свързани с РК (Южна Корея), и ще укрепи съответните райони от наша страна със силни отбранителни структури“. Тя допълни, че е изпратила телефонно съобщение до американските сили, за да „предотврати всякаква грешна преценка и случаен конфликт във връзка с проекта за укрепване, който ще бъде стартиран в острата зона на южната граница“.

Пхенян "изпрати" над 400 балона с боклук през границата с Южна Корея (ВИДЕО)

Макар границата да е една от най-силно милитаризираните в света, през август не успя да предотврати преминаването на севернокорейски военнослужещ през нея към Юга. През юли Сеул заяви, че Пхенян е прекарал месеци в поставяне на противопехотни мини и издигане на бариери, като същевременно е превърнал района в пустош по силно укрепената граница. През юни южнокорейските военни съобщиха, че севернокорейските войници, натоварени с укрепването на границата, са претърпели „многобройни жертви“ в резултат на инциденти с експлозии на мини. През същия месец шпионската агенция на Сеул обяви, че е открила признаци, че Северна Корея разрушава участъци от железопътна линия, свързваща двете страни. „Северна Корея вече разрушава части от железопътната линия Donghae Line, очевидно с намерението напълно да прекъсне връзката си с Юга“, каза Янг Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, наричайки последното си изявление „официално потвърждение“. Севернокорейската армия посочи, че решението ѝ е „самозащитна мярка“ в отговор на южнокорейските „военни учения“ и посещенията на американски стратегически ядрени средства.

Въпреки че на срещата тази седмица не беше съобщено за конституционни промени, в които да участва Сеул, Хонг Мин, старши анализатор в Корейския институт за национално обединение, заяви, че Северна Корея може да изчака резултатите от изборите в САЩ следващия месец, преди да предприеме някаква стъпка.

Редактор: Мира Мирчева
Източник: БГНЕС