Подобни експерименти генерират нови технологии

Китай изгради най-големия в света прозрачен сферичен детектор на 700 м под Земята за улавяне на „неутрино” – често наричани частици „призраци”. Очаква се подземната инсталация да разкрие тайни на безкрайно малките и безкрайно големите структури на Вселената.

Исторически успех: SpaceX успя да хване първата степен от мегаракетата „Старшип”

„Става дума за един от големите експерименти, които се планират да бъдат провеждани в областта на т.нар. неутринна физика. Опитваме да отговорим на въпроса кои са фундаменталните съставящи на материята. До момента знаем, че една съществена част е съставена от кварки и електронни – 12 частици, три от тях се наричат „неутрино”. Те не обичат да взаимодействат с околния свят. Това ги прави много трудни за регистриране и изучаване. Експериментът в Китай е насочен към изучаване на свойствата на частиците неутрино”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS атомният физик проф. Леандър Литов, член на Съвета на ЦЕРН.

По негови думи проектът няма нищо общо с космическите агенции, а чисто наземен експеримент. „Това не е чисто китайски експеримент, в него участват учени от над 17 държави. Резултатите от него ще бъдат достъпни за цялата научна област”, посочи проф. Литов.

„Ползата от подобни експерименти е пряка, тъй като ние генерираме нови технологии, които намират различни приложения”, обясни атомният физик.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова