Коментар на Любомир Кючуков и Спас Ташев

Президентът Румен Радев призова политическите партии да разгърнат темата за РСМ. Християн Мицкоски коментира, че е готов да води преговори с България относно евроинтегрцията на неговата държава, но президентът Радев посочи, че по-скоро тези преговори трябва да се водят с ЕК. Темата коментират дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека към БАН.

Радев: ВСС демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости

„Президентът може да се срещне със северномакедонския президент, но омолога на Мицкоски е българският премиер. Този проблем не е на двустранните отношения, а на отношенията между Скопие и Брюксел", посочи Кючуков.

"Мицкоски на всяка цена иска да представи, че става въпрос за двустранен спор – категорично няма такъв. Искането за вписване на българи в конституцията им не е на България, а на българите, които са граждани в РСМ", каза Ташев. Според него Мицкоски не желае да се съобрази с исканията им и по тази причина измества фокуса. "В конституцията на РСМ няма малцинства - има част от народи", добави той. По думите му това е провокация, с която се стреми да бъдат обслужени интересите на Белград и РСМ да се отдалечи от ЕС.

Според Кючуков тези действия не са с цел "невлизане" в ЕС, а са с оглед защита на собствените политически интереси на РСМ.

Още по темата гледайте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева