Известни личности също се включиха в него

Нова тенденция за "дигитална детоксикация" по време на пътувания заля социалните мрежи. Трендът "raw-dog" се изразява в прекарване на дълги полети или изминаване на маршрути с кола без вода, храна, сън, електроника или каквито и да било други развлекателни занимания, съобщава Би Би Си. Пътниците имат право само да гледат в една точка, без никакви "разсейващи" фактори като четене на книги, слушане на музика или разговори с околните. 

Младите в интернет: Близо 300 000 сигнала за кибертормоз над деца у нас

Както при всяко предизвикателство, свързано с лишения, "raw-dogging" има и тъмна страна. Медицински специалисти предупреждават, че ако пътниците избягват да пият вода, да се движат или дори да използват тоалетната по време на дълги полети, това може да се окаже фатално.

Нападателят на "Манчестър Сити" Ерлинг Холанд публикува видео от 7-часов полет, прекаран „без телефон, без сън, без вода и без храна“. Той не беше единствената знаменитост, която се включи в тренда.

Австралийският музикален продуцент Торън Фут и актьорът и музикант Джаред Лето също споделиха своите дълги пътувания, по време на които се взират в пространството.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JARED LETO (@jaredleto)

Една от хипотезите за появата на това своеобразно течение в социалните мрежи е идеята за отхвърляне на дигиталната зависимост. Проучванията показват, че фокусирането върху "тук и сега" може да има положително въздействие върху здравето и благосъстоянието, включително намаляване на тревожността, нормализиране на кръвното налягане и съня. 

Редактор: Мира Мирчева
Източник: Би Би Си