Рискът от разпространение на инфекцията при хората е „сравнително нисък“

Общо 12 маймуни са починали в зоологическата градина в Хонконг, като в момента се провеждат тестове, за да се установи дали всички са загубили живота си от една и съща бактериална инфекция, която върлувала през последните 10 дни. Последната маймуна, която починала била от вида Гвенон де Браза или бразова морска котка. Тя била в изолация от 13 октомври, когато били докладвани първите осем смъртни случая. Аутопсията на бозайника е открила голямо количество бактерии, които вероятно идват от замърсена почва близо до загражденията на приматите, казаха властите.

Над 200 екзотични животни загинаха при пожар в зоопарк (ВИДЕО)

„Смята се, че работниците, които копаели в близост до клетките, внесли замърсена почва чрез обувките си“, каза министърът на културата, спорта и туризма на Хонконг пред местната телевизия RTHK.

„Рискът от разпространение на инфекцията при хората е „сравнително нисък“, каза ветеринарният епидемиолог в Градския университет на Хонконг Дирк Пфайфър. Той добави, че замърсяването на почвата често не се отчита в Азия, но винаги е тревожно, ако внезапно настъпят множество смъртни случаи в популациите на животните.

11-те маймуни, открити мъртви по-рано, включват критично застрашените Тамарини, както и Белолики саки, обикновени маймуни катерици и де Браза.

Маймуни спасиха 6-годишно момиченце от изнасилвач в Индия

Властите съобщиха, че те са починали поради инфекциозно заболяване, което може да се разпространи чрез контакт със замърсена почва, въздух или вода. „Дванадесетата маймуна почина във вторник и първите резултати показват, че тя също е имала „подобни лезии“  в тъканите на органите си“, допълниха те. Въпреки че съобщиха, че здравето на останалите 78 бозайници в зоопарка е „нормално“, секцията е затворена от 14 октомври за дезинфекция и почистване.

Зоологическата и ботаническата градина на Хонконг е най-старият парк в града и се намира в центъра му. Групата за права на животните Peta заяви, че е загрижена за риска от зоонозни заболявания като маймунската шарка, която може да се разпространи от животни на хора.

Маймуни падат мъртви от дърветата в Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Единственият начин да осигурим емоционалното и физическо здраве на животните и да предотвратим по-нататъшни смъртни случаи и разпространението на зоонозни болести е да спрем да ги затваряме за „развлечение“ и вместо това да се съсредоточим върху защитата на естествените им местообитания“, каза мениджърът на кампанията на Peta Абигейл Форсайт пред Би Би Си.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Би БИ Си