Най-малко осем експлозии разтърсиха района на либийската столица...

Нови въздушни удари срещу режима на Муамар Кадафи нанесоха силите на международната коалиция.


Най-малко осем експлозии разтърсиха района на либийската столица. Поразена е военна база край Триполи, съобщиха западни военни. Либийски представители твърдят, че е бомбардиран жилищен комплекс. Те обявиха, че при атаките през изминалата нощ са убити цивилни жители.    


Атакуван е и районът на град Джафар, югозападно от Триполи. Френски изтребител е свалил либийски военен самолет, който е нарушил зоната забранена за полети. Министърът на отбраната на Франция Ален Жупе заяви, че въздушните удари ще продължат.

Въпреки атаките на съюзниците, армията на Кадафи продължава бойните действия срещу бунтовниците. Неговата армия обстрелва с танкове позициите на опозицията в Мисрата, третият по големина либийски град.


Бойни самолети на съюзниците са атакували танковете и те са се оттеглили. По-късно обаче са подновили обстрела на обсадения град. Сражение се води и в района на стратегическото петролно пристанище Аждабия.


Френски бойни самолети са поразили военновъздушна база във вътрешността на Либия. Коалиционните сили нанасят и удари срещу сухопътните части на армията на Кадафи. Атакуван е и град Себха, на 750 километра южно от Триполи.


Този район е смятан за бастион на племето на Кадафи и там се намира важна база на армията. От НАТО обявиха, че са уверени в успеха на военноморската операция по налагане на оръжейното ембарго над Либия.


Според италианският вицеадмирал Риналдо Вери Средиземно море е най-удобният, най-бързият и най-прекият път, по който либийският режим може да си достави оръжия.