Новината, че се готви ново споразумение с ЕС и МВФ, очевидно потвърждава оценките, че заемът от 110 млрд. евро няма да се окаже достатъчен за спасяването на Гърция, чийто външен дълг вече е близо 350 млрд. евро...

Гърция готви поредно затягане на коланите, за да си осигури нов заем от десетки милиарди евро, който ще спаси страната от фалит. Пред финализиране са условията по новото споразумение, което ще замести сегашното.


Предвижда се отпускането на общо 85 милиарда евро до 2014-а година. Новината, че се готви ново споразумение с ЕС и МВФ, очевидно потвърждава оценките, че заемът от 110 млрд. евро няма да се окаже достатъчен за спасяването на Гърция, чийто външен дълг вече е близо 350 млрд. евро. 


Гърция ще получи нова финансова инжекция от европейските си партньори, за да се възстанови от кредитните си задължения до 2014 година с гаранция продажбата на почти цялото държавно имущество и налагане на високи данъци, които ще засегнат всички гръцки граждани.


Планът за нов кредит, който ще бъде в размер на 80 до 85 млрд. евро се очаква да бъде ратифициран в края на юни на следващата Среща на върха. Макар че цялата процедура все още не е уточнена, се счита, че в преструктурирането ще участват гръцки банки и гръцки осигурителни институти.


В петък стана ясно, че Гърция ще получи и петия спорен транш от 12 млрд. евро от кредита за финансова помощ. Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер след срещата си с гръцкия премиер Папандреу в Люксембург, заяви, че доброволното участие на частни инвеститори е условие за новия транш от помощта за страната.


Признанието на финансовия министър Георгиос Папаконстантину преди дни, че Гърция има пари само до края на юли преди да обяви фалит, разпалиха обществените духове.


Снощи площада пред гръцкия парламент в Атина за 12-ти пореден ден бе залят от около половин милион граждани, които протестират срещу строгата икономическа програма на гръцкото правителство.


В интернет пространството се появиха много публикации, които разказват за група гръцки студенти в България и техния лозунг на големия протест вчера в Атина. На плаката им пишело - \"Тихо да не събудим българите!\", по повод липсата на единни протести у нас. Заради многото коментари и реакции за необходимостта и значението на такъв призив, нашият кореспондент уточни, че информацията за този лозунг е шега.