Това може да доведе до недохранване в развиващите се страни...

Цените на зърнените храни и на хранителните продукти ще останат високи в идните 10 години заради голямото търсене и това може да доведе до недохранване в развиващите се страни.

 

В съвместен доклад Агенцията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представиха на пресконференция в Париж \"предпазливо оптимистични\" прогнози за земеделието за периода 2011-2020 г.

 

В идните 10 години цените на основните земеделски продукти в реални стойности ще останат по-високи спрямо предишното десетилетие, прогнозират двете организации.

 

По-конкретно цената на зърнените храни (царевица и жито) ще се увеличи с над 20% или с 2% на година, а цената на месото ще нарасне с 30%, сочат прогнозите на организациите, които ще бъдат предадени на министрите на земеделието на държавите-членки на Г-20 на срещата им следващата седмица в Париж.

 

Тази година цената на царевицата достигна рекордно ниво като надхвърли 300 долара за тон. Според ФАО вносът на хранителни продукти в бедните страни ще се равнява на около 210 милиарда долара тази година спрямо 165.8 милиарда през 2010 г. /БГНЕС