Тази позиция е била изразена от американска делегация, водила директни преговори с пратеници на либийския режим...

Муамар Кадафи трябва да се оттегли от властта. Тази позиция е била изразена от американска делегация, водила директни преговори с пратеници на либийския режим, потвърдиха от Държавния департамент. Срещата се е състояла в Тунис.


Целта на разговорите е била да се отправи ясно и твърдо послание, че единственият път пред Либия е Кадафи да се оттегли.


\"Това не бяха преговори, а изпращане на послание\", съобщи един от представителите на Държавния департамент в Делхи, където държавният секретар Хилари Клинтън е на официално посещение.


Източникът категорично отрече твърдението на либийския режим, че са водени разговори за подобряване на двустранните отношения. В срещата участвали помощник-държавният секретар Джеф Фелтман и още двама американски представители.


\"Висши представители на режима на Кадафи от няколко седмици търсеха контакти с висши служители в САЩ, опитвайки се да създадат неправилното впечатление, че по някакъв начин Съединените щати са на различна позиция от останалите членове на международната общност и че допускат бъдеще за Кадафи в Либия\", каза източникът.


В Триполи либийски официален говорител заяви, че правителството приветства разговорите, но не приема предварителни условия. \"Подкрепяме всякакъв диалог, всяка мирна инициатива, стига да не се опитват да решават бъдещето на Либия без нас, посочи говорителят.