От ръководството на рафинерията не уточняват какво ще се случи с близо 6000 служители...

Заради получените вчера решения на Министерство на финансите и Агенция \"Митници\", с които се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове \"Нефтохим Бургас\" и \"Нефтен терминал \"Росенец\", от днес комбинатът премина на режим намаляване и спиране на производството.

 

Около 14.00 часа нивото на пламъка на комините на рафинерията видимо намаля.

 

От ръководството на рафинерията не уточняват какво ще се случи с близо 6000 служители - дали ще бъдат пуснати в принудителен неплатен годишен отпуск, или ще получат правото на платен годишен.

 

От пресцентъра на рафинерията уточниха, че освен към спиране на производството се преминава и към прекратяване на доставките за пазара, за да изпълнят изцяло разпоредбите на митническите органи.

 

По обед вече не можеше да се види нито една цистерна да напуска територията на комбината.

 

Информацията за отнемането на лицензите на складовете дойде изненадващо, тъй като само преди дни ръководството на \"Лукойл\" увери, че на 21 юли е проведена среща с Агенция \"Митници\", на която са договорени срокове за изпълнение на всички изисквания по митническата наредба.

 

Оправдаха неизпълнението с това, че е необходимо технологично време за монтаж на уредите за отчитане, както и с мащабите на складовете си.

 

От ръководството на рафинерията тогава увериха, че въпреки липсата на връзка със системата на НАП, при тях се извършва точен отчет на продуктовите потоци.

 

Увериха, че нито една от трите проверки на Агенция \"Митници\" за последната година и половина не е открила каквито и да е нарушения.