Агентът на либийските тайни служби беше освободен от шотландски затвор по хуманитарни причини...

Атентаторът от Локърби Абделбасет ал Меграхи е в кома в дома си в Триполи. Кореспонденти съобщават, че той е на прага на смъртта и за него се грижи семейството му.

 

Агентът на либийските тайни служби беше освободен от шотландски затвор по хуманитарни причини преди две години, тъй като се смяташе, че му остават не повече от 3 месеца живот. След падането на режима на Муамар Кадафи се чуха серия от призиви за повторното арестуване и връщане на Абделбасет ал Меграхи в затвора.

 

Либийските бунтовници обаче заявиха, че нямат намерения да го екстрадират.  Технически той остава шотландски затворник и съгласно условията по освобождаването си, трябва да се обажда на властите в тази държава за местонахождението си.

 

Представител на шотландското правителство е разтоварял с член от семейството му, който го информирал за състоянието на атентатора. При него нямало лекар, единствено роднините му се грижели за него, е заявил синът му Халед за американски телевизионен канал.

 

Абделбасет ал Меграхи беше арестуван през 2001 година за атентата над самолета на американската компания Пан Ам над Локърби през 1988 година, при който загинаха 270 души. Меграхи излежаваше присъдата си в шотландски затвор, но властите го освободиха, тъй като е болен от рак на простатата.