500 хиляди души в западна и централна Япония са били евакуирани заради тайфуна Талас...

Най-малко 18 души са загинали, а повече от 50 се водят за безследно изчезнали след преминаването на тайфуна Талас през западната част на Япония. Седмица след урагана Айриин, САЩ бяха пометени от тропическата буря Лий.

 

500 хиляди души в западна и централна Япония са били евакуирани заради тайфуна Талас. Най-тежко е положението в префектура Нара, където няколко къщи са били отнесени от придошлите води.

 

На места силата на вятъра достига повече от 110 километра в час. Метеоролозите предупредиха, че е възможно проливните дъждове и силния вятър да причинят наводнения и кални свлачища.

 

След преминаването на урагана Айрин, днес тропическата буря Лий връхлетя източното крайбрежие на САЩ. Засегнат е щата Луйзиана, който все още се възстановява от урагана Катрина през 2005 година.

 

Там е обявено извънредно положение, както и в някои райони на щата Мисисипи. Новоизградените защитни съоръжения в Ню Орлиънс ще бъдат подложени на изпитание, коментират американските медии.

 

Добивът на петрол в Мексиканския залив е спрян, а компаниите-собственици на платформи в морето са евакуирали служителите си.